What’s in my bag, tijdens een skidag?

De wekker gaat, even het weer checken… Vandaag wordt het koud, maar liefst -7 graden! Perfect, daar gaan we. Wat moet je niet vergeten aan te trekken: thermo ondergoed – check, warme skisokken – check, skibroek- check, skipully – check, skijas, helm, handschoenen – check! Laat de skidag maar beginnen! Hieronder vind je alles wat je nog meer niet moet vergeten tijdens een heerlijke skidag. 

In your bag

Skipas – het allerbelangrijkste om de berg op te komen: de skipas. Wanneer je deze vergeet voelt het als de domper van de dag, kun je weer terug naar het hotel én mis je de net geprepareerde piste. Tip: Als je van die handschoenen hebt met een ritsje kan je ze hierin doen, vaak heb je namelijk één paar handschoenen, dan vergeet je je skipas tenminste niet als je van outfit wisselt! 😉

Portemonnee – wel zo handig om mee te nemen. Een portie Kaiserschmarrn kun je helaas niet betalen met je skipas, laat staan al die biertjes in de après-ski….

Pistekaart – mocht je de weg kwijt raken, is de pistekaart je redder in nood. Dit voorkomt ook dat je een zwarte in plaats van een rode piste neemt. Oeps… Mocht je niet meer aan fysieke kaarten doen is de app Sneeuwhoogte echt een uitkomst!

Telefoon – af en toe moet er natuurlijk een foto gemaakt worden van het mooie uitzicht of een filmpje van je vriend die een truc doet in het funpark. Ook is het leuk om je snelheid bij te houden met wat leuke wintersport apps. Eens kijken wie van jullie de snelste is…

Skibril en zonnebril – vooral op een wisselvallige dag is het handig om een skibril en een zonnebril mee te nemen. Tijdens een sneeuwbui zet je je skibril op en bij een lekker zonnetje je zonnebril. Of neem een helm met een all weather brill, dan kan je hem in ieder geval niet vergeten.

Zonnebrand – je zou misschien niet zo snel aan zonnebrand denken tijdens je wintersport, maar op wintersport verband je sneller dan je denkt. De uv-straling weerkaatst op de sneeuw, bij een heldere lucht kan de uv-straling daarom wel twee keer zo sterk zijn. Goed smeren dus!

Tussendoortje – een hele dag skiën of snowboarden gaat niet op één broodje bij het ontbijt, neem dus wat te eten mee voor tussendoor in de gondel. Denk aan een banaan, een liga of Dextro Energy. Voor de kilometervreters is het aan te raden om een boterham te smeren en op de berg een mooie plek te zoeken om het op te eten. En niet te vergeten een flesje water, stay hydrated!

Jägermeister – bij een wintersportvakantie horen natuurlijk Schnapps. Neem wat kleine shotflesjes mee in je tas om onderweg of in de gondel met elkaar te nuttigen, proost!

Schoenen – wil je gelijk gaan après-skiën als afsluiter van je skidag? Neem dan een licht paar gympen mee in je rugzak. Zet je skischoenen even onder de tafel of wissel ze om bij een locker. Dan hoef je niet heel de tijd met je skischoenen aan te lopen.

Freerider gear – wanneer je gaat freeriden zijn er een aantal belangrijke spullen die je zeker niet mag vergeten! Als eerste een lawinepieper, dit apparaat gebruik je wanneer je onder en lawine terecht komt. Het geeft een signaal af aan de mensen die met jou mee zijn. Op het moment dat je locatie bekend is, kunnen je mede freeriders je zoeken en met een sonde voelen hoe diep je onder de sneeuw zit. Daarna hebben ze een schep nodig om je uit te graven! Tip: ga met een berggids skiën! Zij weten precies waar de mooie afdalingen voor het freeriden te vinden zijn.

Vergeet je pistekaart niet!

Vergeet ook dit niet aan te trekken

Handschoenen – je wilt het natuurlijk niet koud krijgen tijdens je skidag. Een goede set handschoenen is een must om mee te nemen tijdens het skiën. Tip: ga voor de waterdichte varianten, na een flinke sneeuwbui zijn je handen nog heerlijk droog! En voor de koudere dagen zijn onderhandschoenen of een handwarmer een echte must.

Sjaal en buffy – op de koude winterdagen zijn een sjaal en/of buffy onmisbaar. De wind op de berg kan erg koud zijn en snijden in de huid op je gezicht. Met een buffy over je neus voel je hier niks van en ski je vrolijk verder.

Helm – ook niet te vergeten! Het kan gebeuren dat je valt, een helm is dan je belangrijkste bescherming. In sommige deelstaten van Oostenrijk is het zelfs tot een bepaalde leeftijd verplicht om er een te dragen. Tip: een goede helm zit minstens net zo lekker als een muts, dus neem je tijd om een geschikte uit te kiezen!

Backprotector – voor de snowboarders onder ons is een backprotector een echte uitkomst. De laatste jaren is de populariteit van de backprotector sterk toegenomen. Tip: let bij het aanschaffen van een backprotector op: de pasvorm, je snowboardstijl, de combinatie met je skioutfit en natuurlijk je persoonlijke voorkeur.