Winterbanden: Noodzakelijk of overbodige luxe?

Met het wintersportseizoen in aantocht wordt het natuurlijk langzamerhand weer tijd om de eerste voorbereidingen te treffen. Indien u met de auto op wintersport gaat, kunt u overwegen een set winterbanden aan te schaffen, of wanneer u deze al heeft, is het slechts een kwestie van banden wisselen. Maar op welke vlakken bieden winterbanden nu eigenlijk voordeel en wanneer kan er het beste gewisseld worden? Summit Travel heeft het onderzocht en alles voor u op een rijtje gezet.

winterbanden-auto-wintersport

Winterbanden, de naam zegt het al, zijn aangepast om beter te presteren in winterse omstandigheden. Veel mensen zullen zich afvragen of ze echt profijt hebben van de aanschaf van winterbanden, zeker wanneer de Alpen niet elke winter bezocht worden. Echter, winterbanden bieden in de winter wel degelijk voordelen ten opzichte van zomerbanden (en niet alleen op besneeuwde bergweggetjes!). Ook op de Nederlandse wegen wordt het gebruik van winterbanden sterk aangeraden. Het is namelijk zo dat winterbanden bij temperaturen lager dan 7  graden Celsius op alle vlakken voordeel bieden ten opzichte van zomerbanden. Daarnaast hebben veel landen (met name de wintersportbestemmingen) een eigen regelgeving omtrent winterbanden. In de onderstaande afbeelding is te zien welke voordelen er zijn en waarom het onverstandig is om niet terug te wisselen .

Tabel winterbanden

In eerste instantie lijkt het aanschaffen van een set winterbanden een prijzige investering, maar wie het gehele jaar door met een veilig gevoel de weg op wil, heeft er wel degelijk baat bij. Terug wisselen moet wel op tijd gebeuren, want bij hogere temperaturen verliest de band de winterse eigenschappen en dan bieden zomerbanden juist weer veel meer voordeel. In Nederland vindt de wisseling meestal eind november/begin december  plaats. Terug wisselen begint vanaf half maart.

auto-weg-winterbanden-noodzakelijk

Wilt u meer te  weten komen over het wisselen van winterbanden, de aanschaf ervan en de regelgeving in de wintersportlanden? Lees het complete artikel ‘alles over winterbanden‘, met onder meer tips en tricks van twee echte bandenexperts!

4 thoughts on “Winterbanden: Noodzakelijk of overbodige luxe?

 1. Rutger schreef:

  Inmiddels wordt het tijd om weer over te stappen op zomerbanden. Wij rijden vaak in het voorjaar nog naar Oostenrijk voor wintersport. Ik ben benieuwd: verbruik je meer brandstof wanneer je op winterbanden rijdt?

 2. Lauren de Bruijn schreef:

  Hartelijk bedankt voor deze tips! Ik heb net een auto gekocht en zekerlijk ga ik daarbij winterbanden kopen vooral als het veiliger me hen is. Maar ik wist niet dat zij al nodig zijn als de temperatuur minder dan 7 graden is! Nu ben ik op zoek naar goede winterbanden 🙂

 3. Vincent Rondwijk schreef:

  Winterbanden vind ik echt onmisbaar. Wanneer het kouder en gladder wordt op de weg, is een goede wegligging en grip erg belangrijk. Ook in het buitenland en in wintersportgebieden zijn deze onmisbaar. Veiligheid is uiteindelijk het belangrijkste.

 4. Vincent Rondwijk schreef:

  Ik heb ook gemerkt dat winterbanden geen overbodige luxe zijn. Niet alleen in de sneeuw of op wintersport zijn ze handig. Ook in het Nederlandse verkeer in de wintermaanden zijn ze belangrijk. Ik merkte meteen dat mijn wegligging beter was toen ik mijn set had verwisseld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *