Wintersportseizoen Tirol 2016/17: Top 5 winter ondanks dalende cijfers

Veel skigebieden zijn inmiddels gesloten, ondanks de verse sneeuw van afgelopen weken. Dit betekent dus dat er kan worden terug geblikt op het wintersportseizoen 2016/17. Zo ook in Tirol, waar men afgelopen winter als ‘uitdagend en moeilijk’ omschrijft.

Afgelopen winter ging de boeken in als een van de beste winterseizoenen op basis van bezoekersaantallen en overnachtingen. Dit jaar kwam de  winter langzaam op gang kwam en viel Pasen laat. In Tirol vreesde men hierdoor dat er een flinke uitdaging te wachten stond om de cijfers van vorige winter te overtreffen.

Daling

Helaas is dat niet gelukt. Vanaf november 2016 tot eind maart 2017 is het totaal aantal overnachtingen met 6,3% gedaald, van 25,2 naar 23,7 miljoen. Ook het aantal aankomsten nam af met 3,6 %, van 5,4 naar 5,2 miljoen. Desalniettemin geen reden tot paniek, want afgelopen winter behaalt in vergelijking met eerdere jaren nog immer een plek in de top 5 beste Tiroler winters.

wintersportseizoen

Minder Duitsers

Vooral onder de Duitse bezoekers is het aantal afgenomen: 185.000 stuks minder dan vorig jaar. Dat is een daling van 6,8% procent en hierdoor werden er ook minder (Duitse) overnachtingen genoteerd: 1,3 miljoen (- 10,3%).  Volgens Tirol Tourismus valt dit vooral te wijten aan het feit dat Pasen in april viel. Ook het aantal Nederlandse en Zwitserse bezoekers nam wat af. Tirol telde dit jaar 130.000 minder Nederlandse gasten (-4,0 %), 20.000 Oostenrijkers (- 1,5 %) en zo’n 40.000 minder Zwitsers (-3,5%).
Opmerkelijk zijn het dus de belangrijkste markten voor Tirol die een (kleine) afname vertonen.

wintersportseizoen

Opkomst Oost-Europa

Eveneens opmerkelijk is de ontwikkeling van de doorgaans kleinere markten. Tirol telde dit jaar 6,2 % meer bezoekers uit Tsjechië (+30.000) en ook de Poolse markt groeide met 4,4% (+20.000). De eerstgenoemde zorgde daarmee ook voor de grootste stijging qua overnachtingen. Tenslotte heeft ook de Russische markt een andere wending genomen. Deze nam de afgelopen jaren af, maar is dit jaar weer gestegen, met 3.7%. Meer diversiteit in de Alpen dus.

Stijging omzet

De vakantiedatums zaten dit jaar niet mee (Kerst, Pasen) en zowel 24 als 31 december vielen dit jaar op zaterdag, een traditionele aanreisdag.  Desondanks durft men in Tirol toch tevreden terug te kijken op het seizoen, ook vanuit economisch oogpunt. Zo is de gemiddelde bruto omzet per overnachting in de periode november-maart met 2,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dus of ze de prijzen stiekem hebben opgekrikt of dat wij meer zijn gaan uitgeven… Vul het zelf maar in!

wintersportseizoen wintersportseizoen

En dan nu voorzichtig uitblikken naar de zomer. Vanuit toeristisch oogpunt verwacht men dat het een goede zomer gaat worden. De vakantiedatums zijn gunstig, veel accommodaties hebben al flink wat boekingen binnen en zo verwacht men dat er een hoge omzet behaald gaat worden.

We gaan het zien en op naar winter 2017/18.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *