Wintersport: Hoe ziet zo’n week er eigenlijk uit?

Wintersport: een week lang heerlijk skiën of snowboarden door prachtige omgevingen met vrienden of familie. Een vakantie vol gezelligheid en sportiviteit. Je kunt een hele week, een lang weekend of een midweek gaan. Ben je nog nooit op wintersport geweest en vraag je je af hoe zo’n vakantie (voor veel mensen toch wel echt de leukste periode van het jaar!) eruitziet? Of wil je inspiratie opdoen? Lees snel verder!

De reis 

Verreweg de meeste Nederlandse wintersporters kiezen voor hun eigen vertrouwde auto als vervoermiddel. Maar de auto is niet het enige vervoermiddel waarmee je op wintersport kunt gaan. Met het vliegtuig ben je relatief kort onderweg, maar je moet wel een transfer vanaf het vliegveld naar je accommodatie nemen. Je kunt ook voor een gezellige busreis kiezen, of juist met de trein gaan (dit is de beste optie als je kijkt naar je Co2-voetprint😉) . Dit kan Summit Travel allemaal voor je regelen. Toch kiezen veel wintersporters voor de auto vanwege de vrijheid die je hebt en de hoeveelheid bagage die je mee kunt nemen. En niet te vergeten: je kunt zelf bepalen hoe vaak je onderweg stopt en .. je kunt zelf de muziek aan boord uitkiezen. Kom alvast in de stemming met gezellige après-ski muziek bijvoorbeeld!

Aankomstdag

Deze dag staat geheel in het teken van acclimatiseren en organiseren. Wanneer je aankomt bij de accommodatie check je eerst in. In de meeste accommodaties kan dat vanaf 16.00 uur ’s middags, maar vaak ook eerder, zeker in hotels en pensions. Je wordt vaak hartelijk ontvangen met een kop koffie of thee en in enkele gevallen zelf met een lokaal likeurtje. Ja, dat begint al goed😉! De eerste dag is het fijn om je skipas en skispullen op te halen. Over het algemeen haal je je skipas bij het dalstation van de skilift en in enkele gevallen kan je ze afhalen bij de receptie van je accommodatie. Heb je geen eigen materiaal? In de meeste dorpen bevinden zich meerdere winkels waar je materiaal zoals ski’s, skischoenen en helmen kan huren. Het is echter nog goedkoper om van te voren via je favoriete touroperator te huren. Het materiaal is van goede kwaliteit en je hebt altijd keuze uit de nieuwste types! Ook kun je skilessen in de meeste gebieden bijboeken. 

wintersport

Skiën 

De eerste dag verken je vaak de pistes en het dorp, zeker als het een nieuw gebied voor je is. Ook las je wat koffiepauzes in om spierpijn te voorkomen. Aan het einde van de dag drink je met elkaar een lekker biertje of wijntje. Of misschien ga je wel voor iets sterkers? De opvolgende dagen stippel je meestal routes uit en leg je langere afstanden af. In veel gebieden is het mogelijk om te early-bird skiën of juist te avondskiën. Met early-bird skiën, ski je over de rustige pistes tijdens zonsopgang. Avondskiën geeft weer een hele andere dimensie aan het skiën: hierbij ski je namelijk in het donker over verlichte pistes. Ook dit is ontzettend leuk om te doen! 

Eten op wintersport

Veel wintersporters boeken op basis van halfpension in een hotel. Het is fijn om na een lange dag skiën en après-skiën niet over het avondeten na te moeten denken. Boek je een appartement dan kook je ’s avonds lekker zelf, of je gaat uiteten. ’s Middags lunch je bij een skihut op de piste. Wanneer je met een grote groep bent, kun je voor lunch met zijn allen afspreken. In skihutten in verschillende landen vind je lokale delicatessen, welke verschillen per land en gebied. Het is erg leuk om lokale specialiteiten te proeven bij de verschillende restaurants. Bekijk ook eens de 7 restaurants waar je echt moet zijn geweest tijdens je wintersport! 

wintersport

Après-ski 

Wat is een wintersportvakantie zonder après-ski? Voor veel wintersporters is de après-ski van essentieel belang voor de keuze van bestemming! Van grote, festival-achtige feesten en après-ski op terrassen tot feesten in knusse skihutjes, je vindt het op wintersport allemaal. Of je nou met een grote groep of met z’n tweeën bent, tijdens de après-ski maak je gemakkelijk nieuwe vrienden. Je hoeft ook echt geen feestbeest te zijn om het naar je zin te hebben tijdens de après-ski. Je hebt namelijk meerdere vormen van après-skiën: je kunt een drankje drinken in het zonnetje op een terras met livemuziek, of je gaat helemaal los op de muziek in de menigte. En zal ik je een geheimpje vertellen? Wist je dat erg veel liefdesrelaties ooit begonnen zijn tijdens de wintersport? …

Wintersport activiteiten

Veel mensen gaan op wintersport om alle dagen te skiën, maar er zijn veel meer activiteiten te doen in de Alpen. Ga bijvoorbeeld een dag of een avond rodelen. Je kunt ook wandelen, of skischoenwandelen door de prachtige natuur. Wanneer je van dieren houdt is het een aanrader om een sledehondentocht te maken. Laat je voorttrekken en geniet van de witte wereld om je heen. Meer snelheid? Huur een sneeuwscooter! Liever iets anders proberen dan skiën, maar wel op de latten staan? Ga een dagje langlaufen! Ook kun je het ultieme avontuur opzoeken door te gaan paragliden.

Ben je toe aan ontspanning? Ga een dagje naar de wellness. Als het slecht weer is en je liever niet gaat skiën, kun je een dagtrip naar een dorp in de buurt te maken. Ben je niet zo’n fanatieke skiër, dan kun je sowieso leuke dagtripjes inplannen. Zo’n wintersport kan dus echt heel gevarieerd zijn en het mooie is: jij bent degene die bepaalt!

wintersport

Gezelligheid op wintersport

Wintersport draait in grote mate om de gezelligheid. Of je nu met je vrienden of familie gaat, meestal doe je veel samen. Je ontbijt samen, gaat met elkaar skiën, lunchen en vaak ook weer avondeten. Zo breng je op een leuke en sportieve manier veel tijd met elkaar door. Ook kun je als je met een grote groep bent overdag je eigen ding doen. Het is dan juist leuk om voor ontbijt, lunch en/of diner weer bij elkaar te komen. Veel families huren een groot chalet en koken ’s avonds gezellig met elkaar en spelen daarna de hele avond spelletjes. Daarom is wintersport de perfecte gelegenheid voor quality time met de familie of juist met vrienden. Je leert elkaar nog veel beter kennen!

Vertrekdag

Tja dan het minst leuke gedeelte van het geheel, maar helaas onontkoombaar.. de pijnlijke vertrekdag. Men vertrekt natuurlijk op verschillende tijdstippen. Vaak moet je tussen 10.00 en 12.00 uur uitchecken, maar veel wintersporters gaan na een vroeg ontbijt op zaterdag terug naar Nederland zodat ze in de namiddag thuis zijn. De dag voor vertrek breng je je skipas (hier zit namelijk statiegeld op) en skimateriaal daarom vaak al terug en pak je de auto in. Nog een laatste goede nacht en je kunt weer helemaal uitgerust aan de terugweg beginnen.  Je kijkt dan terug op een fijne vakantie je je bent een ervaring en herinneringen rijker!