Wintersportnieuws: Aantal skigewonden lijkt mee te vallen

Fantastisch Oostenrijk - Nite Race

In deze blog blikken we terug op evenementen die hebben plaatsgevonden in de skigebieden, hebben we nieuws uit de alpen en kijken we voorzichtig naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea.

Veel sneeuw!

Het zal de meeste wintersportliefhebbers al zijn opgevallen maar er ligt dit jaar ontzettend veel sneeuw. Er is nu al meer sneeuw gevallen in de meeste gebieden dan normaal in een heel seizoen. Deze sneeuwval zorgt niet alleen voor ontzettend veel plezier maar draagt ook bij aan de veiligheid van de wintersporters. Volgens de Oostenrijkse nieuwsomroep ORF zijn dit jaar de pistes minder ijzig, bijna zacht te noemen waardoor een val minder snel resulteert in letsel op de pistes. Zelfs in de drukke weken, waarin normaal gesproken het aantal gewonden toeneemt lijkt het aantal mensen met letsel mee te vallen. Buiten de pistes was het juist gevaarlijker. Door de heftige sneeuwval was, en is, er in de Alpen een verhoogd risico op lawines.

Nite-race in Zell am See

Waar in Pyeongchang de Olympische winterspelen op het punt staan om van start te gaan zijn ze in Zell am See bezig met een hele andere race. Op 6 februari 2018 werd voor de 10e keer de Nite-Race georganiseerd. Deze jaarlijks terugkerende slalom vindt niet alleen plaats in het donker, maar ook in de binnenstad (jazeker, op ski’s door de binnenstad!). Nadat de talenten hun run hadden afgelegd was het de beurt aan de prominenten waaronder oude bekenden als Hans Grugger, Manfred Pranger en Michael Walchhofer.

Temperaturen onder de min 5 weerhielden ruim 3000 toeschouwers zich er niet van om naar de race te komen kijken. Zij zagen bij de dames Petra Trauner zegevieren met een tijd van 13,3 seconden en bij de mannen wist Manfred Pranger er met de titel vandoor te gaan door een tijd van 11,81 seconden neer te zetten. Voor volgend seizoen is er nog niet bekend wanneer de race zal plaatsvinden, maar een spektakel zal het zeker weer worden, en het is afwachten welke grote namen er dan aan de start verschijnen.

Marcel Hirscher in topvorm voor Olympische winterspelen

In aanloop naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang kent Marcel Hirscher een uitstekende voorbereiding. De Oostenrijker wist het record van 54 zeges, in handen van Hermann Maier te verbreken. Met 55 wereldbekerzeges is hij de grote favoriet voor de Olympische Spelen. Zijn grootste uitdager, Mario Feller werd tweede in Garmisch Partenkirchen. Hier werd het laatste wereldbekerkampioenschap gehouden in aanloop naar de Spelen.
Wie de wedstrijden wil zien zal wel vroeg op moeten staan. De reuzenslalom voor mannen begint namelijk op 22 februari om 05.45 uur.

Naast de mens, strijden ook robots om medailles in Korea

In het weekend voorafgaand aan de Olympische winterspelen strijden 8 robots in Korea om de titel op de slalom. De robots zullen een 70 meter parcours moeten afleggen. Ieder team krijgt hier 3 kansen voor waarbij maximaal 100 punter per afdaling te halen zijn. Het team met de meeste punten wint.
De robots moeten minimaal 50 centimeter hoog zijn, op ski’s inclusief skistokken en de afdaling moeten kunnen afleggen zonder hulp van mensen. De robots zijn afkomstig van verschillende Koreaanse universiteiten en bedrijven. De race is een idee van het Koreaanse ministerie van Handel, Industrie en Energie die gaat samenwerken met het Korea Institute for Robot Industry Advancement.

Möslbahn, de nieuwe uitbreiding van het skigebied Mayrhofen

Vanaf december 2018 gaat er vanaf de Schwendberg in Mösl bij Hippach een nieuwe lift het gebied in. Deze lift zal Mösl verbinden met de Gerent. Tot de lift draait moeten de wintersporters vanuit Mösl eerst met de bus om het gebied te bereiken. De nieuwe lift zal naar verwachting bijna 21 miljoen euro gaan kosten, inclusief uitbreiding van de piste, berg-, midden- en dalstation en een gloednieuwe parkeergarage in het dalstation. De nieuwe 10-persoonsgondel wordt ontwikkeld en gebouwd door Doppelmayr en zal draaien op het nieuwste systeem genaamd D-Line.                        Op het kaartje hieronder is te zien waar in het gebied de nieuw lift zal komen.

Foto: Mayrhofen Bergbahnen