Wintersportnieuws: extreme winter voor Oostenrijk, overnachten op de top van de Mont Blanc.

Het wintersportseizoen is in veel gebieden alweer de helft gepasseerd. Gelukkig hebben we nog minstens een volle maand en genieten we dus nog even van het wintersportnieuws uit de skigebieden. Met deze week een winter vol extremen voor Oostenrijk, overnachten op grote hoogte, prins Friso herdacht en het wereldrecord achteruit skiën verbroken.

Een winter met extremen voor Oostenrijk

Het huidige winterseizoen gaat in Oostenrijk nu al de boeken in als één van de zonnigste sinds het begin van de metingen. Sterker nog, de top 3 lijkt haalbaar. Zo schijnt in Innsbruck de zon gemiddeld zo’n 317 uur per jaar en stond de teller aan het einde van februari al op 420 uur. Ondanks dat de maand januari één van de koudste maanden sinds tijden was, kan de winter tot dusver gezien worden als een milde winter met weinig neerslag.

wintersportnieuws

Het is één van de zonnigste winters sinds jaren in Oostenrijk

De maand januari heeft echter wel een aantal leuke metingen met zich meegebracht:

De extremen:

  • Het koudst was het op 6 januari op de Brunnenkogel (3437 m). Het was daar toen -29.7 graden.
  • De laagste temperatuur op een hoogte waar mensen wonen, was op 7 januari in het dorp Tannheim (1100 m). Het werd daar die dag -26,7 graden.

De gemiddelden:

  • De Brunnenkogel valt opnieuw in de prijzen: gemiddeld is het hier het koudst met -11 graden
  • Het koudste dorp is St. Jakob in Defereggen met een gemiddelde temperatuur van -6,3 graden
  • Het koudste dorp onder de 1000 meter is Saalbach. De gemiddelde temperatuur tot dusver: -4,2 graden
  • Mayrhofen is relatief gezien het koudst (-2,2) met 1,3 graden verschil ten opzichte van voorgaande jaren.

Wereldrecord achteruit skiën

Met 131,2 kilometer in z’n achteruit, je moet het maar kunnen (en durven). De freestyle professional Elias Ambühl verbrak met deze snelheid het huidige wereldrecord van de Noor Anders Backe (128,7 km/u). Ambühl deed dit in Arosa op de Weisshorn piste.

wintersportnieuws

Achteruit skiën, hoe goed kan jij het?

Bijzondere overnachtingsplaats

In Frankrijk kun je een wel héél bijzondere accommodatie huren. Namelijk, een houten huisje op 3400 meter hoogte, (bijna) balancerend op de messcherpe rotstoppen van de Mont Blanc. Zodra je zonder koffie op te hebben naar buiten stapt, lig je ineens zo’n 100 meter lager. Dus pas op!
Tevens gaat er geen pad naar het huisje, maar moet je zelf klimmen. De  houten hut is uitgerust met alle basisbenodigdheden en biedt ultieme rust: onder de sterrenhemel, hoog op de bergtop en omgegeven bij besneeuwde bergtoppen. Best charming, nietwaar?

wintersportnieuws wintersportnieuws wintersportnieuws

Lech herdenkt prins Friso

Het is inmiddels 5 jaar geleden, maar in Lech staat men nog steeds stil bij het tragische ongeval van prins Friso. Hij kwam terecht in een lawine en overleed 1,5 jaar later aan de gevolgen. Ludwig Muchel, de burgemeester van Lech liet onlangs weten dat het ongeluk nog erg diep zit en vandaar dat er in de Nikolaus parochiekerk een herdenkingsaltaar met kaarsen en een foto is neergezet. De Koninklijke Familie bezoekt nog immer Lech en heeft hier diverse vrienden en bekenden wonen.

wintersportnieuws

De Koninklijke familie gaat bijna elk jaar skiën in Lech

Bron: skiinformatie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *